Επιστημονική έρευνα
Επιστήμη

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΦΩΤΟΣ ΗΛΙΟΥ

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποτελεί μία σανίδα σωτηρίας για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η ιδέα της ομάδας των επιστημόνων περιλαμβάνει τη μεταφορά τόνων σκόνης πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, ψεκάζοντάς τους γύρω από τη στρατόσφαιρα, με στόχο να μετατραπεί το ηλιακό φως σε πιο αχνό.

Ο σκοπός αποτελεί η δημιουργία μιας γιγαντιαίας σκιάς αντανακλώντας τμήμα της ζέστης και της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα. Έτσι, θα μειωθεί η επίδραση του ηλιακού φωτός και ενδεχομένως θα προστατεύσει τη Γη από την κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επιστήμονες που αντιτίθενται στην έρευνα επισημαίνοντας πως μίας μεγάλης κλίμακας ανθρώπινη παρέμβαση είναι πιθανό να επιφέρει μια καταστροφική σειρά αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων τυφώνες και ξηρασίες.

Προς το παρόν, το μεγαλεπήβολο σχέδιο βρίσκεται σε στάση αναμονής, αναμένοντας από μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή να το εξετάσει στο άμεσο μέλλον, με σκοπό ν’ αποφασίσει για την έγκριση του. Ο αποκλειστικός χρηματοδότης του εγχειρήματος είναι ο Μπιλ Γκέιτς, όπου έχει εκδηλώσει την πρόθεση του ν’ αντιπαρατεθεί η ανθρωπότητα αποφασιστικά απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Leave a Reply