ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

Η ιδέα που είχαμε για τα χρώματα του πλανήτη Ποσειδώνα και Ουρανού ήταν λάθος τόσα χρόνια, αποκαλύπτει έρευνα με επικεφαλής Βρετανούς αστρονόμους.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

Μία από τις πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της συχνότητας, και
κατά συνέπεια, των επιπτώσεων, των δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΛΟΓΩ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

Η αλόγιστη και υπερβολική εξόρυξη των υπόγειων υδάτων του πλανήτη έχει οδηγήσει σε αρνητικές μεταβολές στην κίνηση του πλανήτη, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το κλίμα και το μέλλον της ανθρωπότητας, δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΈΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία των περισσότερων χρόνιων παθήσεων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 3ΗΣ ΔΟΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Ο αρχικός εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 υπήρξε αποτελεσματικός στη μείωση των περιπτώσεων σοβαρής νόσου και θανάτου λόγω COVID-19. Η τρίτη (πρώτη αναμνηστική) δόση
των εμβολίων που βασίζονται σε mRNA

H ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΚΛΟΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Ο επιπολασμός του Όμικρον BQ.1.1 (υποπαραλλαγή του BA.5) και του Όμικρον XBB
(υποπαραλλαγή του BA.2) αυξάνεται ραγδαία σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ινδίας.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πείραμα Low–g emulsions της ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Tμήματος Χημείας του ΑΠΘ που έγινε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και αφορούσε τη μελέτη φαινομένων που καθορίζουν τη σταθερότητα γαλακτωμάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΑΦΟΥΣ NASA ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Το σκάφος της αποστολής DART έπεσε όπως ήταν προγραμματισμένο τις πρώτες πρωινές ώρες με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ/ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ COVID-19 ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δεν εντοπίστηκε αύξηση στο ποσοστό νέων περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από COVID-19 σε παιδιά και νέους στο Οντάριο του Καναδά συγκριτικά με το ποσοστό πριν από την πανδημία σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ COVID-19 ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θέματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί εξαιρετική πρόοδος στη κατανόηση της παθογένεσης της νόσου με συνέπεια την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων

Η «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ» ΤΩΝ ΔΕΛΤΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

H έλευση της παραλλαγής Δέλτα το 2021 ήταν το πιο ανησυχητικό γεγονός μοριακής εξέλιξης που έχουμε βιώσει στην πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για έναν εξελικτικό κλάδο που δεν προέκυψε από τα προϋπάρχοντα επικρατούντα στελέχη του κορονοϊού και ο οποίος είχε αυξημένη μεταδοτικότητα και παθογένεια.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ COVID-19: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών αδειοδότησε τη χορήγηση 2ης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων mRNA της Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά τη λήψη της 1ης ενισχυτικής δόσης οποιουδήποτε αδειοδοτημένου εμβολίου, για COVID-19.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΛΕΙΖΕΡ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΆΡΗ ΣΕ 45 ΜΕΡΕΣ

Επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια αναμένεται να προκαλέσει ο νέος κινητήρας λέιζερ που σχεδιάζουν Καναδοί μηχανικοί στο McGill University.

ΝΕΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ SARS-CoV-2

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω της συνεργασίας Ερευνητικών Μονάδων των Τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας, στο πλαίσιο έρευνας έχει αναπτυχθεί νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation
Sequencing/NGS).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕΣΩ ΕΜΒΟΛΙΩΝ mRNA

Ο μηχανισμός με τον οποίο το γενετικό υλικό του εμβολίου εισέρχεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τα ενεργοποιεί για να αντιμετωπίσουν εισβολή του κορωνοϊού, δημοσιεύτηκε από την επιστημονική κοινότητα.

ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ & ΑΝΤΙΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ COVID-19

Σε πρόσφατο (7-10-2021) άρθρο ανασκόπησης το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature
Biotechnology Vol. 39, October 2021, 1169-1175, οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρονται
στις θεραπευτικές και προστατευτικές εξελίξεις που προσφέρει η νανοτεχνολογία στον τομέα
της θεραπείας και προστασίας του ανθρώπου από τους ιούς και από τον ιό SARS-CoV-2.

ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΝΟΣΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ

Όσο ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 προχωρά, τόσο δημιουργούνται ερωτήματα για το αν η πανδημία θα λήξει με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

ΙΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ SARS-CoV-2 ΣΤΟΝ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Η νόσος COVID-19 έχει πολυ-συστηματικές εκδηλώσεις και μπορεί να προσβάλει ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να ανιχνεύεται στον αμφιβληστροειδή ασθενών που έχουν αποβιώσει από COVID-19 με τεχνικές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και ανοσολογικές μεθόδους

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο: «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά
και εφήβους» που δημοσιεύεται στο περιοδικό New England of Medicine αναφέρονται τα
χαρακτηριστικά της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Με το πέρασμα του χρόνου, συσσωρεύονται γενετικές βλάβες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκινογένεσης. Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του

ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΦΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID-19

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου της Γαλλίας σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, που εμφάνισαν ανοσμία μετά τη λοίμωξη COVID-19, επανήλθε πλήρως η όσφρηση εντός ενός έτους. Εξειδικευμένοι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Καθώς οι εμβολιασμοί για τη νόσο COVID-19 προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οι εταιρείες στην Ευρώπη προετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τα γραφεία τους. Ωστόσο, η επιστροφή στο γραφείο αγχώνει πολλούς εργαζόμενους.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ SARS-CoV-2

Οι ασθενείς με καρκίνο αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με μελέτες από διάφορες χώρες του κόσμου οι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν υψηλότερη νοσηρότητα αλλά και θνησιμότητα από τη νόσο COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

ΜΕΛΕΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ Τ-ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο ιός SARS-CοV-2 αποτελεί σημαντική απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό με τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Η δημιουργία μακροχρόνιας ανοσίας είναι σημαντική για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού και αποτελεί τον στόχο ανάπτυξης εμβολίων.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: ΝΕΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ανακοίνωσαν ότι έλυσαν ένα σημαντικό μέρος του αινίγματος που περιβάλλει τον αρχαίο ελληνικό αστρονομικό υπολογιστή, γνωστό ως Μηχανισμό των Αντικυθήρων

ΝΕΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ JANSSEN ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ SARS-CoV-2

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση για επείγουσα χορήγηση του εμβολίου Ad.26.COV2S (ή JNJ78436725) έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 της εταιρείας Janssen.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΦΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει να περιχαρακωθεί η λοίμωξη COVID-19 με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΑΧΕΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ SARS-CoV-2 ΗΝΩΜΕΝΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Το έγκριτο περιοδικό Science δημοσίευσε την Πρωτοχρονιά ανασκόπηση των δεδομένων σχετικά με το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2. Οι
Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοψίζουν τα κυριότερα
σημεία.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ PFIZER / BIONTECH

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον 12 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μπορεί να οφείλονται σε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς του αγγελιαφόρου RNA (mRNA)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ SARS-COV-2

Η ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται συστηματικά με πολλά άρθρα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ COVID-19 ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑ

Η ιατρική βιβλιογραφία και οι βάσεις δεδομένων των Διεθνών Οργανισμών εμπλουτίζονται συστηματικά με πολλά άρθρα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό (SARS-Cov-2).

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ BARICITINIB REMDESIVIR ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ COVID-19.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για το φάρμακο baricitinib, σε συνδυασμό με το αντιιϊκό φάρμακο remdesivir, για τη θεραπεία ύποπτης ή εργαστηριακά επιβεβαιωμένης COVID-19

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 95% ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ MODERNA

Εξαιρετικά αποτελέσματα παρουσιάζει το νέο εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, όπου σε ποσοστό της τάξης του 94.5% κρίνεται αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις κλινικές έρευνες της.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ PFIZER ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Το εμβόλιο έναντι του νέου κορωνοϊού που αναπτύσσουν υπό συνεργασία οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, διαθέτει μεγάλο ποσοστό (πάνω από 90%) αποτελεσματικότητας σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας.

ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΡΙΑΚΟ ΨΑΛΙΔΙ

Δύο γυναίκες επιστήμονες, η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Α. Ντούντα, βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας, για την ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία έχει χαρακτηριστεί «μοριακό ψαλίδι» και αναμένεται να επιτρέψει στο μέλλον τη θεραπεία γενετικών ασθενειών

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

H Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε έρευνα, προκειμένου να συμβάλλει στην αποτύπωση της συχνότητας του σοβαρού αυτού νοσήματος και στη δική μας χώρα

FWD: BEYOND 5G: ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ 6G.

To Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών συμμετέχει εκπροσωπώντας το ΕΚΠΑ σε μία καινοτόμο σύμπραξη για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών.

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19

Εξαίρετοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής, που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο

ΔΙΕΘΝΗΣ, ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αβεβαιότητας και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία, όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη «νέα κανονικότητα» μέσω της σωματικής απομάκρυνσης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΕΣ ΣΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Μια ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρότεινε πρόσφατα ένα καινοτόμο μοντέλο

ΝΕΥΡΟΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΚΩΣΕΩΝ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ

Πρωτοποριακή μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης προτείνει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς νευροεμφυτευμάτων αναγέννησης του νευρικού ιστού σε περιπτώσεις τραυματισμού του νωτιαίου μυελού,

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΑΘΜΟ

Το Σάββατο 30 Mαΐου 2020 ξεκίνησε μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος με την επιτυχή εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ του σκάφους «Crew Dragon»

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΝΕΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ

Η απόσταση και η κατεύθυνση ενός αντικειμένου θα μπορούσε να μετρηθεί με ένα νέο τύπο ραντάρ που χρησιμοποιεί διεμπλεκόμενα φωτόνια, κάτι ακατόρθωτο με προηγούμενες προτάσεις κβαντικών ραντάρ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ομάδα φοιτητών δημιούργησε μία εφαρμογή που εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Ταυτόχρονα παρατηρεί εφόσον ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Κλινικά εγκεκριμένη αντιφλεγμονώδης φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή νόσο από κορωνοϊό 2019 (COVID-19)

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗ ΝΕΑΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ KEPLER

Έναν εξωπλανήτη μεγέθους Γης, σε τροχιά γύρω από το άστρο του στην «κατοικήσιμη ζώνη» (την περιοχή γύρω από ένα άστρο όπου ένας βραχώδης πλανήτης μπορεί να υποστηρίζει ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή), ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναλύοντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΙΟΓΕΝΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την πρόσφατα ολοκληρωμένη ερευνητική εργασία, σχετικά με ένα νέο επιδημιολογικό μοντέλο, βασισμένο στα αυτό-οργανούμενα συστήματα και τη θεωρία των κρίσιμων φαινομένων

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19

Μία μαθηματική προσέγγιση που εφαρμόστηκε για τη μοντελοποίηση της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 στο αρχικό επίκεντρό της, την επαρχία Χουμπέϊ της Κίνας, επέτρεψε την εκτίμηση σημαντικών επιδημιολογικών παραμέτρων που καθορίζουν την τροχιά της επιδημίας

ΡΟΜΠΟΤ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ

Το ρομπότ «Τόμι» είναι ένα από τα έξι που έχουν πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο Circolo της πόλης Βαρέζε στη Λομβαρδία, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας Covid-19 στην Ιταλία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΜΕ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Η περίοδος αναμονής είναι μεγάλη μέχρι να δημιουργηθούν τα πρώτα δοκιμασμένα εμβόλια κατά του Sars-Cov-2, του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μόλις ανακοινώθηκε μια διαφορετική θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπισή του.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς σε αναζήτηση νέων θεραπευτικών πρακτικών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε την έναρξη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με εικονικό φάρμακο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον Covid-19.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ

Ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται μια μεταδοτική ασθένεια εξαρτάται δραματικά με τη συνδεσιμότητα μιας κοινωνίας. Η μεσαιωνική Μαύρη Πανώλη στην Ευρώπη «προέλαυνε» μόνο 1,5 km ανά μέρα. Στη σύγχρονη, παγκόσμια συνδεδεμένη κοινωνία, λοιμώξεις όπως ο Zika ή ο κορωνοϊός μπορούν να μεταδίδονται με τις τρομακτικές ταχύτητες των εκατοντάδων χιλιομέτρων την μέρα.

Η ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο νέος κορονοϊός παρουσιάζει διαφορές σε σύγκριση με τους γνωστούς κορονοϊούς και επομένως δεν πρέπει να συγχέεται ούτε με τον βήτα κορονοϊό «MERS-CoV

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΝΟΙΑΣ

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Ενώ όπως δείχνει μια άλλη καναδική μελέτη, όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με συχνή κίνηση οχημάτων και άρα ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση.

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα τεράστιο εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο λευκό νάνο, σε απόσταση περίπου 1.500 ετών φωτός από τη Γη

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Μία ομάδα ερευνητών της μηχανικής νανοκλίμακας από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται σήμερα να ανατρέψει αυτή την επιβράδυνση, χάρη σε μία συναρπαστική καινοτομία: την πρώτη νανοσκοπική μνήμη και υπολογιστική πλατφόρμα η οποία λειτουργεί ηλεκτρο-οπτικά.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ Η ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Ομάδα δημοσιογράφων από το κανάλι National geographic, με ξεναγό τον μελετητή και τεχνικό διευθυντή της κατασκευής της Γέφυρας, έλαβαν πληροφορίες σχετικά με την καινοτόμα τεχνολογία κατασκευής της Γέφυρας.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΒΟΥ ΡΟΥΜΠΙΚ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ

Το μοναδικό ρομποτικό χέρι, με τις 24 αρθρώσεις παρόμοιες με τις αντίστοιχες του ανθρώπινου χεριού, χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά για την επίλυση του κύβου του ρούμπικ επίτευγμα.

ΚΡΟΝΟΣ, Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΕΓΓΑΡΙΩΝ

Ο Δίας παραμένει ο «βασιλιάς» του ηλιακού μας συστήματος από άποψη μεγέθους, ωστόσο ο πλανήτης Κρόνος είναι πλέον «ο βασιλιάς των φεγγαριών».

Ο ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ!

ας τεράστιος, σχεδόν αόρατος, ιστός μιας μυστηριώδους κοσμικής «αράχνης» συνδέει τα πάντα στο σύμπαν και είναι η πρώτη φορά όπου οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να τον παρατηρήσουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό. Οι λωρίδες του ιστού, οι οποίες διασυνδέουν γαλαξίες, αποτελούνται από αέρια, βασικά υδρογόνου.

QUBIT ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Στην προσπάθεια κατασκευής ενός κβαντικού υπολογιστή, σε παγκόσμια κλίμακα είναι ακόμη ασαφές ποιο υλικό θα δώσει το καλύτερο qubit. Οι εταιρείες στηρίζονται σε μια ποικιλία αρχιτεκτονικών όπου βασίζονται σε δεσμευμένα ιόντα, ουδέτερα άτομα, υπεραγώγιμα κυκλώματα και άλλα.

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Μια καινοτόμα επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διεθνές περιοδικό Nature, αποτυπώνει την ιστορία της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

ΚΟΙΝΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Η έννοια της συνείδησης (consciousness) αντιστοιχεί σε μία υποκειμενική εμπειρία (παράδειγμα στην απολαυστική γεύση γλυκίσματος, στην αίσθηση πως ο χρόνος κυλάει αργά όταν δεν περνάμε ευχάριστα τη ζωή), στην αίσθηση της ζωτικότητας ή στο άγχος πριν από μια εξέταση.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΦΩΤΟΣ ΗΛΙΟΥ

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποτελεί μία σανίδα σωτηρίας για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η ιδέα της ομάδας των επιστημόνων περιλαμβάνει τη μεταφορά τόνων σκόνης πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, ψεκάζοντάς τους γύρω από τη στρατόσφαιρα, με στόχο να μετατραπεί το ηλιακό φως σε πιο αχνό.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων εξέφρασε την επιθυμία της αντικατάστασης από ένα ρομπότ παρά από άνθρωπο, ωστόσο στην περίπτωση όπου πρόκειται για την αντικατάσταση ενός συναδέλφου η άποψη τους αντιστρέφεται.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΗ

Το αντικείμενο, γνωστό ως αστεροειδής 2006 QQ23, αναμένεται να βρεθεί σε αρκετά κοντινή απόσταση προς τον πλανήτη Γη την συγκεκριμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΑΚΤΙΝΩΝ-Χ

Ένας διαφορετικός τύπος διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ σχεδιάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, εφαρμόζοντας καινοτόμες οπτικές τεχνικές. Η λειτουργία του υφίσταται στην εστίαση ακτίνων-Χ διαμέσου ενός οργανωμένου συνόλου πρισματικών φακών.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Μία έρευνα σχετικά με τις μοριακές κινήσεις, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Chemistry”, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά τη μελέτη εφαρμόστηκαν ακτίνες Χ εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας για να απεικονίσουν τις λεπτές κινήσεις ενός μορίου Ν-μεθυλο μορφολίνης.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η Άνοια Τύπου Alzheimer (ΑΤΑ) και η Ήπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ), ως πρώιμο στάδιο της πρώτης, εξελίσσονται σε διαστάσεις επιδημίας, παρεμποδίζοντας τον αυξανόμενο πληθυσμό των ηλικιωμένων να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.

Η ΓΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Το σενάριο για τη διάσωση του πλανήτη από μία ενδεχόμενη στο μέλλον καταστροφή από τον Ήλιο, δημοσίευσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Έχει διαπιστωθεί συρρίκνωση των πάγων της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα με την Αρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι υποχωρούν ταυτόχρονα και στα δύο ημισφαίρια, γεγονός το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή μελλοντικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στην προσπάθεια τους ν’ ανακαλύψουν όλο και περισσότερο το σύμπαν, οι επιστήμονες αναζητούν σημάδια ζωντανών οργανισμών που πιθανώς διαμένουν σε άλλους πλανήτες.

ΠΕΙΡΑΜΑ ATLAS ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ CERN

Μια καινοτόμα έρευνα από τη συνεργασία ATLAS στο CERN οριοθετεί ορισμένα ακόμη στενότερα όρια σχετικά με το ρυθμό παραγωγής των υποθετικών σωματίων. Τα αποτελέσματα είναι συμπληρωματικά με τα αντίστοιχα που είχαν παραχθεί από το πείραμα MoEDAL του CERN, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την έρευνα στα μαγνητικά μονόπολα.

ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΥΛΗΣ

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), σχεδίασαν έναν κυκλικό επιταχυντή ουδέτερων ατόμων, ο οποίος είναι σε θέση να επιταχύνει συμπυκνώματα Bose-Einstein, σε ταχύτητες μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου και να τα μεταφέρει σε αποστάσεις ρεκόρ.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ

Η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η εκθετική ανάπτυξη της επιστήμης της ρομποτικής αποτελούν ένα θετικό βήμα προς τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά, εγκυμονεί κίνδυνος για αντικατάσταση χιλιάδων θέσεων εργασίας σε διάφορα επαγγέλματα από τα ρομπότ

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα είχε καταφέρει επιτυχώς μέχρι σήμερα με την πολυπλοκότητα των παιγνιδιών που απαιτούν την ομαδική συνεργασία και αλληλεπίδραση ανάμεσα σε πολλούς παίκτες που ανταγωνίζονται on-line.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ STARLINK

Η Space X ξεκίνησε τις δραστηριότητες της στο διάστημα με την εκτόξευση των πρώτων εξήντα δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Σκοπός αποτελεί η δημιουργία δικτύου δορυφόρων, γνωστό ως Starlink, όπου θα παρέχει διασύνδεση με το διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα σε χαμηλό κόστος.

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε νέο ιστορικό ρεκόρ εξαιτίας της αυξανόμενης συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου. Η διαπίστωση έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες στο σταθμό αναφοράς στη Χαβάη

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ

Η επιστημονική κοινότητα εκδήλωσε την ανησυχία της για το γεγονός της επέκτασης του σύμπαντος με ταχύτερο ρυθμό από το φυσιολογικό. Ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίστηκε σε 9% μεγαλύτερο από όσο προβλέπεται βάσει θεωρίας και γνώσεων επί του σύμπαντος.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ CO2

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έστειλε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα νέο επιστημονικό όργανο που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, τόσο όσον αφορά την εκπομπή όσο και τη μετέπειτα μερική απορρόφηση του ξανά από τη Γη.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟΥ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μεγάλες διαφορές στη «θολούρα» του πρώιμου σύμπαντος προκλήθηκαν από νησίδες ψυχρού αερίου που απέμειναν όταν το σύμπαν θερμάνθηκε μετά από τη μεγάλη έκρηξη, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστρονομίας

ΚΒΑΝΤΙΚΑ ΟΠΤΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Κβαντικά οπτομηχανικά φαινόμενα με την εφαρμογή ενός υγρού, του υπέρρευστου ηλίου, παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά. Κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν κβαντικά φαινόμενα σε μακροσκοπικά αντικείμενα. Η επιστημονική ομάδα του Γαλλικού Πανεπιστημίου

ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Σύμφωνα με μελέτη, υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά του ανθρώπου που του προσδίδουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιεί τη νοημοσύνη του με τον κατάλληλο τρόπο, με σκοπό να πετυχαίνει τους στόχους του. Τα χαρακτηριστικά έχουν ταυτιστεί με άτομα που διαθέτουν υψηλό δείκτη ευφυΐας

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΡΙΤΟΥ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗ

Ένας τρίτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από ομάδα επιστημόνων, στο αστρικό σύστημα του Κέπλερ-47. Μάλιστα, θεωρείται μεγάλο επίτευγμα επιστημονικής ανακάλυψης, δεδομένου πως αποτελεί την πρώτη φορά όπου τρεις πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά ταυτόχρονα γύρω από δύο ήλιους.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Berkeley, δημιούργησε ένα ρομπότ με στόχο να παρέχει φιλικότητα προς τους χρήστες. Η ονομασία του ρομπότ είναι μπλε, στα αγγλικά ΄΄Blue΄΄, με ικανότητα να χρησιμοποιεί τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και το deep reinforcement learning

ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΥΓΙΕΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Σύμφωνα με έρευνες παρατηρήθηκε υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από παθήσεις που προκαλούνται από κακές διατροφικές συνήθειες. Η  χοληστερίνη που υπάρχει σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών ουσιών, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές