Νομικές Επιστήμες
Εκπαιδευτικά Νέα Τριτοβάθμια

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

H Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνει την 4η θέση στον Κόσμο και δημιουργεί παράδοση εξαιρετικών επιδόσεων στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο (2020 Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition).

 Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Γ. Κυριακόπουλου ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης στο διεθνές αεροπορικό δίκαιο (Leiden Sarin International Air Law Moot Court Competition) (φάση γραπτών υπομνημάτων) κατέλαβε την 4η θέση στον Κόσμο ως προς τα  γραπτά  υπομνήματα,  ανάμεσα  σε  είκοσι  τέσσερα  (24)  πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

H Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους δικαστές/διορθωτές για την εξαιρετική προετοιμασία της, την άρτια επιχειρηματολογία της καθώς και για τις γνώσεις της στο επίπεδο της σχετικής νομικής πρακτικής και νομολογίας, τόσο του Διεθνούς όσο και του (διεθνούς) Αεροπορικού Δικαίου.

Με τη νέα τους αυτή επιτυχία, οι φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής μας δημιουργούν μια σπουδαία παράδοση στον εν λόγω διαγωνισμό και συνεχίζουν τις κορυφαίες διακρίσεις του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών στους διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης στους οποίους λαμβάνει μέρος, κάθε χρόνο.

H Νομική Σχολή Αθηνών συμμετείχε φέτος για πέμπτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, με γνωστικό πεδίο το Διεθνές Αεροπορικό Δίκαιο, ο οποίος διοργανώνεται από το Sarin Memorial Legal Aid Foundation (Ινδία), σε συνεργασία με το International Institute of Air and Space Law του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία). Η Νομική Σχολή Αθηνών διαγράφει ήδη μια λαμπρή πορεία στον εν λόγω διαγωνισμό, αφού: το 2015 είχε τα καλύτερα, στον Κόσμο, υπομνήματα εναγομένου και την 3η θέση στη συνηγορία εναγόμενου, το 2016 κατέλαβε την 5η θέση, στον Κόσμο, στα γραπτά υπομνήματα ενάγοντα, το 2017 κατέλαβε την 1η θέση παγκοσμίως στα γραπτά υπομνήματα εναγόμενου ενώ το 2018, πάλι την 1η θέση στα εν λόγω υπομνήματα.

Ήταν η ενδέκατη φορά που ο εν λόγω διαγωνισμός οργανώθηκε από τους ως άνω φορείς. Η ενασχόληση και η συμμετοχή σ’αυτόν επιτρέπει στους φοιτητές να διευρύνουν την εμπειρία τους και να αναπτύξουν νομικούς ισχυρισμούς στο πεδίο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αλλά και σ’αυτό του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου.

Η υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος από αεροπορικές δραστηριότητες και, ειδικότερα, στην εξεύρεση του βέλτιστου σημείου ισορροπίας μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων των Κρατών για την ανάπτυξη τακτικών και αποτελεσματικών αερομεταφορών και της επίδρασης της αεροπλοΐας επί του περιβάλλοντος, στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξής της.

Ο φετινός διαγωνισμός ακύρωσε τον προφορικό γύρο, που θα τον ολοκλήρωνε και θα γινόταν κατά μήνα Απρίλιο στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Οι διοργανωτές έχουν εξαγγείλει διενέργεια του προφορικού γύρου τον προσεχή Οκτώβριο, εφόσον, βεβαίως, οι εξελίξεις στον τομέα της παγκόσμιας υγείας το επιτρέψουν.

Η εν λόγω διάκριση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά την υψηλή κατάρτιση και τις ερευνητικές ικανότητες των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη δίψα τους για μάθηση, καθώς και το υψηλότατο επίπεδό τους διεθνώς.

Leave a Reply