Διαστημική Τεχνολογία
Επιστήμη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΑΦΟΥΣ NASA ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Το σκάφος της αποστολής DART έπεσε όπως ήταν προγραμματισμένο τις πρώτες πρωινές ώρες με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 23 χιλιάδες χλμ/ώρα πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο. Το σκάφος ταξίδεψε για περίπου δέκα μήνες, μετά την εκτόξευσή του από την Καλιφόρνια για να συναντήσει τον αστεροειδή Δίδυμο διαμέτρου περίπου 800μ μέτρων και τον Δίμορφο διαμέτρου περίπου 200 μέτρων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δίδυμο λειτουργώντας ως δορυφόρος του.

Η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο. Το σκάφος λίγες μέρες πριν κάνει την βουτιά θανάτου του πάνω στον Δίμορφο είχε απελυθερώσει μια ιταλικής κατασκευής διαστημοσυσκευή, την LICIACube η οποία θα κατέγραφε εικόνες τόσο από την σύγκρουση όσο και από ότι θα συμβεί στον Δίμορφο μετά από αυτή.

Παράλληλα τις κάμερες και τα όργανα τους είχαν στρέψει στον Δίμορφο τόσο επίγεια όσο και διαστημικά τηλεσκόπια. Η NASA αλλά και οι ομάδες ελέγχου των τηλεσκοπίων έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από την στιγμή της σύγκρουσης αφού χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες που κατέγραψε το σκάφος της αποστολής με την δική του κάμερα λίγα δευτερόλεπτα πριν πέσει πάνω στον αστεροειδή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Leave a Reply