Νόμπελ Επιστημών
Εκπαιδευτικά Νέα Τριτοβάθμια

ΑΠΟΝΟΜΗ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΗΣ

Το Νόμπελ Χημείας για το 2019 απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες οι οποίοι επικέντρωσαν την έρευνα τους στη βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών. Πρόκειται για τους διακεκριμένους επιστήμονες John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham και Akira Yoshino.

Ειδικότερα, βραβεύτηκαν για την «ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου», σύμφωνα με την επιτροπή των Νόμπελ. «Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν φέρει την επανάσταση στις ζωής μας και χρησιμοποιούνται στα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα έως και σε ηλεκτρικές συσκευές», ανέφερε η επιτροπή.

Όσον αφορά το πεδίο της Φυσικής, τρεις επιστήμονες θα το μοιραστούν για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση της εξέλιξης του σύμπαντος και της θέσης της Γης στο σύμπαν. Πρόκειται για τους Τζέιμς Πίμπλς για «τις θεωρητικές του ανακαλύψεις στη φυσική κοσμολογία», καθώς και για τους Μισέλ Μαγιόρ και ο Ντιντιέ Κελόζ για «την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι ηλιακού τύπου».

Οι νικητές θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο ύψους 918.000 δολάρια και θα τιμηθούν σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη, στις 10 Δεκεμβρίου.

Leave a Reply