Θέσεις Ερευνητών
Εκπαιδευτικά Νέα Τριτοβάθμια

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Τη διεθνή επιστημονική επιβράβευση απέσπασε εργασία της ερευνητικής ομάδας Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, σχετικά με τη μελέτη της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, σε συνέδριο που διεξήχθη την εβδομάδα 5-8 Νοεμβρίου στην Πράγα. Συγκεκριμένα, στο συνέδριο Recent Advances in Food Analysis (RAFA) 2019, η ερευνητική εργασία απέσπασε τη διάκριση του καλύτερου poster (Best Poster Award), ανάμεσα σε 500 poster που συνολικά συμμετείχαν. Η εργασία αφορά νέα μεθοδολογία ταυτοποίησης ισομερών ενώσεων που συμπεριλαμβάνονται στον ισχυρισμό υγείας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Η μελέτη χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα καινοτόμα και πρωτότυπη, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις ισομερείς ενώσεις που απαντώνται στο ελαιόλαδο.

Η συγκεκριμένη βράβευση σηματοδοτεί μια διεθνή επιβράβευση και αναγνώριση της πολυετούς προσπάθειας που καταβάλλει το εργαστήριο για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας ελληνικών προϊόντων και την προώθηση αυτών στο εξωτερικό.  Ήδη από το 2013, αναπτύσσονται στο εργαστήριο καινοτόμες μέθοδοι με χρήση τεχνολογίας αιχμής, για τη διερεύνηση και τη διασφάλιση της αυθεντικότητας τροφίμων Εθνικής Προτεραιότητας, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η φέτα. Η έρευνα που διεξάγεται επικεντρώνεται κυρίως στον ενδελεχή χαρακτηρισμό των ελληνικών προϊόντων σε επίπεδο χημικής ταυτοποίησης, στη μελέτη δεικτών χαρακτηριστικών ποικιλίας ή/και γεωγραφικής προέλευσης και στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για την ανίχνευση πιθανής νοθείας. Οι παραπάνω ερευνητικές εργασίες  έχουν παρουσιαστεί επιτυχώς σε διεθνή συνέδρια, ενώ σχετικές δημοσιεύσεις της ομάδας έχουν ήδη αναφερθεί.

Leave a Reply