Επιστημονική έρευνα
Επιστήμη

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Έχει διαπιστωθεί συρρίκνωση των πάγων της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα με την Αρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι υποχωρούν ταυτόχρονα και στα δύο ημισφαίρια, γεγονός το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή μελλοντικά.

Οι θαλάσσιοι πάγοι ακολουθούν μια εποχική αυξομείωση, εξαιτίας της επέκτασης τους το χειμώνα και της μείωσης τους το καλοκαίρι, συνεπώς οι επιστήμονες προβαίνουν σε εκτιμήσεις υπολογίζοντας ένα μέσο ετήσιο όρο. Οι ανταρκτικοί πάγοι αυξάνονταν αργά κάθε χρόνο για πάνω από 30 χρόνια και έφθασαν στο αποκορύφωμα τους το ημερολογιακό έτος του 2014, οπότε ανεξήγητα ξεκίνησε η αντίστροφη κατάσταση.

Μια νέα ανάλυση δορυφορικών εικόνων αποκαλύπτει πως ανάμεσα στο χρονικό διάστημα του 2014 – 2017, η έκταση της θάλασσας γύρω από τη νότια παγωμένη ήπειρο, η οποία είναι καλυμμένη με πάγους, έχει σημειώσει μεγάλη μείωση, με αποτέλεσμα η κάλυψη της θάλασσας της Ανταρκτικής από πάγους να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών.

Η συρρίκνωση των πάγων στο νότιο ημισφαίριο είναι αρκετά γρηγορότερη από τις απώλειες εξαιτίας της τήξης των αρκτικών θαλάσσιων πάγων στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ρυθμός μείωσης των πάγων γύρω από την Ανταρκτική είναι τριπλάσιος από την πιο ταχεία τήξη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική θάλασσα. Σε τέσσερα χρόνια η θάλασσα της Ανταρκτικής έχασε τόσους πάγους όσους η θάλασσα της Αρκτικής σε 34 χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Leave a Reply