Επιστήμη Εγκεφάλου
Επιστήμη

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ

Η ντοπαμίνη αποτελεί ένα νευροδιαβιβαστή που παράγεται στον εγκέφαλο και χρησιμεύει ως χημικός αγγελιαφόρος, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στο σώμα και εμπλέκεται σε λειτουργίες όπως η κίνηση, η γνώση και η μάθηση. Ενώ η ντοπαμίνη είναι περισσότερο γνωστή για τη σύνδεσή της με θετικά συναισθήματα, οι επιστήμονες εξερευνούν επίσης το ρόλο της στις αρνητικές εμπειρίες.

Η έρευνα έχει δείξει πως η ντοπαμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο εκμάθησης των ζώων από επιβραβευόμενες (και πιθανώς τιμωρούμενες) εμπειρίες, ωστόσο μικρό έργο έχει υλοποιηθεί για την άμεση αξιολόγηση για την επίδραση της, στις ταχείες χρονικές κλίμακες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί την πρώτη στους ανθρώπους για να εξετάσει πώς η ντοπαμίνη κωδικοποιεί τις αμοιβές και τιμωρίες και εφόσον η ουσία αντικατοπτρίζει ένα βέλτιστο διδακτικό σήμα, το οποίο χρησιμοποιείται στη σημερινή πιο προχωρημένη έρευνα της τεχνικής νοημοσύνης.

Με στόχο τη μέτρηση των επιπέδων της ντοπαμίνης σε πραγματικό χρόνο, από τους ερευνητές χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτροχημικές τεχνικές και μηχανική μάθηση, αν και η μέθοδος θεωρείτε δύσκολη και είναι δυνατό να εκτελείται μόνο κατά τη διάρκεια επεμβατικών διαδικασιών όπως η «εν των βάθει εγκεφαλική διέγερση» (DBS)* στην νευροχειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν πως η ντοπαμίνη έχει ρόλο στη σήμανση στον εγκέφαλο τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών εμπειριών, ωστόσο φαίνεται να το πραγματοποιεί με έναν τρόπο, ο οποίος είναι βέλτιστος στην περίπτωση που πραγματοποιείται προσπάθεια για τη μάθηση, από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον πως φαίνεται να υφίστανται ανεξάρτητα μονοπάτια στον εγκέφαλο, τα οποία εμπλέκουν ξεχωριστά το σύστημα ντοπαμίνης για τις αμειβόμενες έναντι στις τιμωρούμενες εμπειρίες. Όπως υποστηρίζεται από τους ερευνητές, το συγκεκριμένο επίπεδο κατανόησης ενδέχεται να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που το σύστημα της ντοπαμίνης επηρεάζεται με τις ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Περισσότερες Πληροφορίες: Sub-second fluctuations in extracellular dopamine encode reward and punishment prediction errors in humans» (Science Advances).

Leave a Reply