Ερευνητικό Ινστιτούτο
Επιστήμη

Ο ΚΟΣΜΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΞΙΕΣ!

Ένας τεράστιος, σχεδόν αόρατος, ιστός μιας μυστηριώδους κοσμικής «αράχνης» συνδέει τα πάντα στο σύμπαν και είναι η πρώτη φορά όπου οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να τον παρατηρήσουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό. Οι λωρίδες του ιστού, οι οποίες διασυνδέουν γαλαξίες, αποτελούνται από αέρια, βασικά υδρογόνου.

Οι κοσμολόγοι είχαν διατυπώσει τη θεωρία πως συνολικά οι γαλαξίες του σύμπαντος διασυνδέονται μέσω ενός τεράστιου ιστού ή δικτύου, αλλά δεν είχε καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του, εξαιτίας το ότι αποτελεί μια από τις πιο αχνές κοσμικές δομές και εύκολα καλύπτεται από τη λάμψη των πέριξ γαλαξιών.

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε ότι μπόρεσε να παρατηρήσει και να φωτογραφήσει για πρώτη φορά σε ένα αρχαίο σμήνος γαλαξιών τα «νήματα» αυτά, που ενώνουν δεκάδες γαλαξίες μεταξύ τους, παρέχοντας έτσι βάσιμες ενδείξεις ότι όντως η κοσμολογική θεωρία ισχύει.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημίου του Τόκιο και του ερευνητικού κέντρου RIKEN, οι οποίοι προέβησαν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανίχνευσαν δύο τεράστια «πλοκάμια» του κοσμικού ιστού, αποτελούμενα από υδρογόνο, σε ένα γαλαξιακό σμήνος (SSA22) στον αστερισμό του Υδροχόου, σε απόσταση περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η παρατήρηση του αέριου ιστού πραγμαοποιήθηκε με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Σχετικό Βίντεο

Πηγή: newsit.gr

Leave a Reply