Σεμινάριο υπολογιστικής
Εκπαιδευτικά Νέα Επιμόρφωση

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΣΥΝΕΔΡΙΟ GUADEC

Το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ευρώπη, το οποίο αφορά προγραμματιστές και χρήστες του γραφικού περιβάλλοντος GNOME, καθώς και υποστηρικτές του ελεύθερου λογισμικού / λογισμικού ανοικτού κώδικα, με τίτλο GUADEC, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Συνδιοργανωτής του συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται το χρονικό διάστημα από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου 2019, αποτελεί το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κύριος ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Luis Falcón, M.D., B.Sc, κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ) και της Ιατρικής από το IUCS στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή). Η δραστηριότητα του ομιλητή αποτελεί η δημιουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GNU Solidario, όπου παρέχει Υγεία και Εκπαίδευση με Ελεύθερο Λογισμικό. Ο τίτλος της ομιλίας του θα είναι «GNU HEALTH: Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας για ένα παγκόσμιο και ανώτερο Σύστημα Δημόσιας Υγείας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου GUADEC οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δεκάδες ομιλίες, workshops και hack events για θέματα όπως:

  • Ανάπτυξη εφαρμογών και deployment
  • Προστασία απορρήτου και ασφάλεια
  • Οικοδόμηση κοινότητας και ποικιλομορφία
  • Σχεδιασμός εμπειρίας χρηστών και προγραμματιστών
  • Χρήση τεχνολογιών GNOME εκτός της επιφάνειας εργασίας
  • Ενθάρρυνση νέων συνεισφερόντων
  • Οργάνωση και διακυβέρνηση του έργου GNOME
  • Χρήση του GNOME από τους χρήστες

Το GNOME είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux και συμβατά με το Unix. Περιλαμβάνει μια συλλογή από προγράμματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου υπολογιστικού περιβάλλοντος και είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και σε επιχειρήσεις. Παρέχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές. Όλο το λογισμικό είναι ελεύθερο και το GNOME αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από εθελοντές αλλά και επαγγελματίες.

Αξίζει να επισημανθεί πως η επόμενη έκδοση του GNOME (3.34), θα ονομαστεί ΄΄Θεσσαλονίκη΄΄, προς τιμήν της 20ης διοργάνωσης του συνεδρίου. ενώ για τη διοργάνωση φιλοτεχνήθηκε και ιδιαίτερο λογότυπο με τα κύρια τοπόσημά της.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι είναι σε θέση να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Leave a Reply