Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δευτεροβάθμια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Προκαλεί θλίψη η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας τα παιδιά μας που προσπάθησαν για άλλη μια φορά να δώσουν τον επίπονο αγώνα των πανελληνίων εξετάσεων ώστε να αγγίξουν τα ακαδημαϊκά τους όνειρα.

 Η κατανομή των θέσεων του 3ου επιστημονικού πεδίου αδικεί κατάφωρα τους υποψηφίους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα (κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και με τους υποψηφίους του 2ου και 4ου πεδίου με το νέο σύστημα). Έτσι ενώ οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα αποτελούν περίπου το 15,5 % του συνόλου των υποψηφίων (σύμφωνα με τον πιο μετριοπαθή υπολογισμό που διαχωρίζει τους υποψηφίους του 2ου και 3ου πεδίου) θα τους αποδοθεί μόλις το 9,51 % των θέσεων.

Αυτό γίνεται γιατί οι επιτελείς του υπουργείου έδωσαν ένα γενικό ποσοστό για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων χωρίς να προβούν στον απαραίτητο διαχωρισμό με βάση τις δηλώσεις των μαθητών. Έτσι παραβαίνουν την βασική αρχή της ισότητας των ευκαιριών στερώντας από κάποιους μαθητές θέσεις που δικαιούνται.

 Γιατί όμως το υπουργείο προέβη σε μια τέτοια κατάφωρη αδικία; Λόγω παραδρομής δεν κατάλαβαν οι ιθύνοντες  του υπουργείου ότι με μια τέτοια γενίκευση δεν μπορεί να τηρηθεί η αναλογικότητα υποψηφιοτήτων και θέσεων; Σαφέστατα δεν μπορούμε εμείς να απαντήσουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι δεν θα αφήσουμε αυτή η κατάφωρη αδικία των παιδιών μας να περάσει έτσι.

Οργανώνουμε τη δράση μας και γονείς και μαθητές συσπειρωνόμαστε και διεκδικούμε: Να προβεί τώρα το υπουργείο σε διορθωτική κίνηση και να αποδώσει άμεσα τις θέσεις που δικαιούνται οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου και όπου αλλού υπάρχει αδικία.

H απόδοση των θέσεων των μαθητών που αδικούνται είναι υπόθεση για την οποία καλείται το ίδιο το υπουργείο να δώσει λύση ως ο μοναδικός υπαίτιος αυτής της αδικίας.

Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν το μέλλον των παιδιών μας με προχειρότητα. Οργανώνουμε τη δράση μας.

 Επικοινωνία στο palaiosystima2020@gmail.com

Leave a Reply