coronavirus
Επιστήμη

ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ COVID-19: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών αδειοδότησε τη χορήγηση 2ης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων mRNA της Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά τη λήψη της 1ης ενισχυτικής δόσης οποιουδήποτε αδειοδοτημένου εμβολίου, για COVID-19.

Συγχρόνως ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την υψηλή πιθανότητα να χρειαστεί 3η ενισχυτική δόση (5η δόση) σε όσους επιλέξουν να κάνουν την 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) άμεσα. Υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
ανασκοπούν το ρόλο των ενισχυτικών δόσεων με βάση τις πειραματικές μελέτες.

  1. Διευρύνουν την αντισωματική απάντηση.
    Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται αντισώματα που μπορούν και αναγνωρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα στελεχών του
    κορωνοϊού. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα μέσω των ενισχυτικών δόσεων να γίνεται εφικτή η
    εξουδετέρωση νέων παραλλαγών.
  2. Ανεβάζουν τον τίτλο αντισωμάτων.
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από τις ενισχυτικές δόσεις αυξάνεται ο τίτλος των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα και συνεπώς στους ιστούς (όπως στο βλεννογόνο της μύτης). Το παραπάνω έχει ως συνέπεια να βελτιώνεται η προστασία έναντι λοίμωξης, αλλά η διάρκεια των αυξημένων αντισωμάτων είναι σχετικά μικρή, υπολογίζεται γύρω στους 3 με 4 μήνες.
  3. Επεκτείνουν τα κύτταρα μνήμης.
    Η κυτταρική ανοσία είναι κυρίως υπεύθυνη για την προστασία από βαριά λοίμωξη. Τα εμβόλια επεκτείνουν τον στρατό των κυττάρων τα οποία μπορούν ν’ αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό. Μετά από κάθε ενισχυτική δόση, ο στρατός επεκτείνεται τόσο σε αριθμό, όσο και σε δυνατότητες αναγνώρισης.

    Τα στοιχεία που ανέλυσε ο FDA απέδειξαν ότι στα άτομα με τη 2η ενισχυτική δόση (4η δόση) αποκαταστάθηκε κατ’ ουσίαν η ανοσολογική προστασία σε επίπεδα που είχαν λίγο μετά την 1η ενισχυτική δόση (3η δόση) και πιθανώς να υπήρχε ένα μικρό επιπλέον όφελος. Επομένως, σε σχέση με την 1η ενισχυτική δόση, η 2η ενισχυτική δόση δε φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την άμεση προστασία που προσφέρεται μετά από 20 ημέρες από τη λήψη του εμβολίου.

    Ουσιαστικά, η ανοσία που υπάρχει για 20 ημέρες μετά την 1η ενισχυτική και την 2η ενισχυτική δόση φαίνεται να είναι παρόμοιας ποιότητας και ποσότητας. Καθώς όμως περνάει ο καιρός, περίπου 4-6 μήνες μετά φαίνεται ότι εξασθενεί η ανοσία και η 2η ενισχυτική δόση αποκαθιστά την εξασθένιση.

Περισσότερες Πληροφορίες: O ΡΟΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ COVID-19

Leave a Reply