Θετικές Επιστήμες
Επιμόρφωση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ

Το έτος 2022 εορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Γάλλου επιστήμονα Λουί Παστέρ, διοργανώνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις :

–       Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στις 19.00 : Διαλέξεις « Ο Λουί Παστέρ σήμερα», στο Auditorium Theo Angelopoulos. Είσοδος ελέυθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

–       20 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2022 : Έκθεση «1822 – 1895 Από τον Λουί στον Παστέρ», στο Bistrot Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας : Από Τρίτη ως Σάββατο, 08.00΄- 17.00΄.

O Λουί Παστέρ

O Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822-28 Σεπτεμβρίου 1895) θεωρείται δικαίως ο πατέρας της μικροβιολογίας. Επιστημολογικά ανέδειξε την ύπαρξη μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έτσι αμφισβήτησε τη θεωρία της αυτόματης γένεσης.

Από ιατρικής άποψης, ο Παστέρ κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ανοσολογίας και της οροθεραπείας, αλλά προκάλεσε επίσης μια πρακτική επανάσταση στην υγιεινή και τη θεραπεία. Αυτές οι επαναστάσεις θα μεταλλάξουν την ιατρική και ιδιαίτερα τον ρόλο του γιατρού στην κοινωνία, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και τη γενικευμένη προφύλαξη από ενδημικές και επιδημικές νόσους.

Στη σημερινή εποχή, σημαδεμένη από την πανδημία Covid 19, το επιστημονικό του έργο παραμένει ζωντανό.

Διαλέξεις και ξενάγηση στην έκθεση

Οι δύο σύντομες διαλέξεις των καθηγητών Stewart Cole και Αριστοτέλη Τύμπα θα εστιάσουν στη συμβολή του Παστέρ στις μέρες μας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ελληνικά της έκθεσης «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο – Μουσείο Παστέρ στο Παρίσι, για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ και θα φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2022.

Leave a Reply