Διαστημική Τεχνολογία
Επιστήμη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στην προσπάθεια τους ν’ ανακαλύψουν όλο και περισσότερο το σύμπαν, οι επιστήμονες αναζητούν σημάδια ζωντανών οργανισμών που πιθανώς διαμένουν σε άλλους πλανήτες.

Το βρετανικό Δίκτυο Έρευνας για Εξωγήινη Νοημοσύνη (UKSRN) θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη έρευνα κοινής γνώμης σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω στο ερώτημα των πιθανών αντιδράσεων σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με εξωγήινους.

Οι απαντήσεις του κοινού θα χρησιμοποιηθούν για να σχεδιασθεί ένα διεθνές πρωτόκολλο, που θα θέτει πλέον κανόνες για διάφορα πράγματα, από το πώς θα γνωστοποιηθεί στην ανθρωπότητα η πρώτη ανίχνευση εξωγήινου σήματος (υπάρχει πάντα ο φόβος ενός γενικευμένου πανικού) και πώς αυτό θα αποκωδικοποιηθεί (αν αυτό καταστεί εφικτό) έως ποια θα πρέπει να είναι απάντηση, σχετικά με τη μορφή και το περιεχόμενο της.

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα δημοσίευσε το εξαίσιο πόρισμα της για το περίεργο επίμηκες διαστρικό σώμα, σχήματος πούρου, το οποίο εισήλθε στο ηλιακό σύστημα και έγινε αντιληπτό τον Οκτώβριο του 2017, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή απομακρύνεται από τη γήινη σφαίρα και οριοθετείται πέρα από τον Κρόνο.

Πάντως, οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», απέρριψαν τις εικασίες για την ύπαρξη εξωγήινου διαστημόπλοιου. Οι αστρονόμοι συνέλεξαν τις απαραίτητες πληροφορίες εντός του χρονικού διαστήματος από 14 Οκτωβρίου 2017 έως 2 Ιανουαρίου 2018, σχετικά με την κίνηση και τη συμπεριφορά του σώματος και συμπέραναν ότι εξηγούνται από φυσικές διαδικασίες.

Ωστόσο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της επιτάχυνσή του, με άνοδο μεγαλύτερη της απαιτούμενης που είναι σε θέση να προκαλέσουν οι βαρυτικές δυνάμεις, μετά την προσπέραση του από τον Ήλιο. Η εξήγηση είναι πως οι κομήτες, λόγω της προσέγγισης στην καυτή ατμόσφαιρα του Ήλιου απελευθερώνει σκόνη και αέρια, τα οποία ωθούν σε μπροστινή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, δεν εντοπίστηκαν σημάδια που ν’ αποδεικνύουν πως το διαστημόπλοιο περιβάλλεται από αέρια και από σωματίδια σκόνης. Ωστόσο, εκτιμάται πως το διαστημόπλοιο απελευθερώνει υδρατμούς, όπου δεν είναι σε θέση να γίνουν αντιληπτοί.

Πηγή: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Leave a Reply