Επιμορφωτική Ημερίδα
Επιμόρφωση

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ

Την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού, που δημοσίευσε το ινστιτούτο Timbro μαζί με το Δίκτυο EPICENTER και παρουσίασε στην Ελλάδα το ΚΕΦΙΜ.  Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ξενοδοχείο Αμαλία, Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 10, Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι το 2023 η υποστήριξη σε λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα στην Ελλάδα (44,3%) καταγράφεται μειωμένη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2015 (55%), η χώρα μας συνεχίζει να καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού που δημοσιεύει το Σουηδικό ερευνητικό Ινστιτούτο Timbro με την υποστήριξη του Πανευρωπαϊκού Δικτύου EPICENTER και του ATLAS Network και παρουσιάζει στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα του Δείκτη:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών στον Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού, με την εκλογική υποστήριξη στα λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα να ανέρχεται το 2023 στο 44,3%.
  • Σε σχέση με το 2015 (55%), η υποστήριξη σε λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο παραμένει τριπλάσια και υψηλότερη κατά 25,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009 (18,4%), αμέσως πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.
  • Στο σύνολο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 1 στους 3 πολίτες υποστηρίζει σήμερα λαϊκιστικά και απολυταρχικά κόμματα.

Leave a Reply