μαθητική ενημέρωση
Δευτεροβάθμια

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) ανακοινώνει τη διεξαγωγή της Οικονομικής Ολυμπιάδας, πανελλήνιου διαγωνισμού οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου, με στόχο την προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στους νέους και τις νέες στη χώρα μας.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), υπεύθυνο φορέα του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού.

Η εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στους νέους και τις νέες στη χώρα μας, προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη προετοιμασία τους στη διαχείριση προσωπικών οικονομικών ζητημάτων, την κατανόηση της λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, τη θωράκιση απέναντι στον λαϊκισμό, και την προετοιμασία τους για αποτελεσματική και ενημερωμένη συνεισφορά στις δημόσιες υποθέσεις.

Η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα, έχει την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και διοργανώνεται με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο.
 Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε τέσσερα σκέλη:
Σχολικός γύρος: Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας και διεξάγεται διαδικτυακά.

Περιφερειακός γύρος: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους εταίρους της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην εκάστοτε περιοχή.

Τελικός: Οργανώνεται από το ΚΕΦίΜ. Ο φετινός τελικός θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

Διεθνής τελικός: Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

O καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και μέλος της Επιστημονικής επιτροπής της Οικονομικής Ολυμπιάδας δήλωσε για το εγχείρημα: “Η πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ, να διεξάγει τον θεσμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, και πιο αναγκαία από ποτέ στη σημερινή συγκυρία. Αντιμέτωποι με ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο και συνδεδεμένο οικονομικό περιβάλλον, οι νέες και οι νέοι χρειάζονται χώρο και κίνητρα ανάπτυξης των οικονομικών τους γνώσεων, που θα τους επιτρέψουν να κατανοούν και να διαχειρίζονται καλύτερα τις σύγχρονες οικονομικές προκλήσεις.

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 16 Νοεμβρίου 2020 – 18 Δεκεμβρίου 2020

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού.

Μάθετε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται από το 2016 μέχρι σήμερα από το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV) με τη συμμετοχή περισσότερων από 15.000 μαθητών και μαθητριών από 337 λύκεια και διεξάγεται κάθε χρόνο στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.
 
***Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:
alona.tatarova@kefim.org | στ. 210 5238 373 | κιν. 697 3013 996

Leave a Reply