Επιμόρφωση

ΣΧΟΛΕΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ: Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

Με τη θεματική “Σχολές σκέψης στον Φιλελευθερισμό #1: Η αυστριακή οικονομική σχολή” ολοκληρώνεται τον Ιούνιο ο πρώτος κύκλος της φετινής Φιλελεύθερης Ακαδημίας του ΚΕΦίΜ. 
Το πρόγραμμα
Τα αυστριακά οικονομικά είναι τα οικονομικά της πραγματικής ζωής, μία συναρπαστική εναλλακτική θεώρηση του πώς λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία, βασισμένη στην ελεύθερη και δημιουργική δράση των ανθρώπων! Πώς βλέπουν οι αυστριακοί – από τον Μένγκερ και τον Μπεμ-Μπάβερκ μέχρι τον Μίζες, τον Χάγιεκ, τον Κίρζνερ και τους σύγχρονους συνεχιστές της παράδοσης – την εξέλιξη και τον αυθόρμητο συντονισμό μεταξύ των ατόμων; Οι κεντρικές ιδέες της αυστριακής προσέγγισης που ενσωματώθηκαν στο κύριο ρεύμα της οικονομικής σκέψης, και οι βαθιές διαφορές που παραμένουν. Το περιεχόμενο της συντριπτικής αυστριακής κριτικής έναντι του μαρξισμού. Η κριτική των Αυστριακών έναντι στον παρεοκρατικό καπιταλισμό και την εμπλοκή του κράτους. Πώς δημιουργούνται πολλές από τις οικονομικές κρίσεις και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε. Ποια είναι σήμερα τα πεδία εφαρμογής της αυστριακής προσέγγισης στα σύγχρονα ζητήματα – από το διαδίκτυο και τα κρυπτονομίσματα, μέχρι την παιδεία και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας.
 Τι θα μάθετεΤις βασικές αρχές και την ιστορική εξέλιξη της αυστριακής οικονομικής σχολής. Τη σχέση της με την οικονομική ορθοδοξία: τις αυστριακές ιδέες που ενσωματώθηκαν στο κύριο ρεύμα της οικονομικής σκέψης, και τις αγεφύρωτες μεθοδολογικές διαφορές που παραμένουν. Την συντριπτική κριτική των Μπεμ-Μπάβερκ, Μίζες και Χάγιεκ στον μαρξισμό: Ποιο είναι το θεμελιώδες λάθος του Μαρξ και γιατί δεν φταίει απολύτως ο ίδιος γι’ αυτό. Το περιεχόμενο της Αυστριακής Θεωρίας των Οικονομικών Κύκλων, που περιγράφει την πορεία ανάδυσης πολλών από τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις και υπογραμμίζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αποφεύγουμε. Τα πεδία εφαρμογής της αυστριακής προσέγγισης σε σύγχρονα ζητήματα – από το διαδίκτυο και τα κρυπτονομίσματα, μέχρι την παιδεία και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των διαλέξεων εδώ.
Κόστος συμμετοχής
Το γενικό κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι € 80, ενώ για φοιτητές/φοιτήτριες και άνεργους έως 30 ετών είναι € 20. Παράλληλα, εφόσον παρακολουθήσετε 3 από τα μηνιαία προγράμματα της Ακαδημίας του 2021 μπορείτε να επωφεληθείτε από την προσφορά μας και να παρακολουθήσετε το 4ο πρόγραμμα της επιλογής σας εντελώς δωρεάν!

Leave a Reply