coronavirus
Επιστήμη

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς σε αναζήτηση νέων θεραπευτικών πρακτικών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Έχουν ξεκινήσει διεθνώς είκοσι διαφορετικά προγράμματα έρευνας για τη δημιουργία ενός εμβολίου, ωστόσο η άμεση επίτευξη του στόχου είναι δύσκολη και απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος για την επίτευξή του. Στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και την Κίνα βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά προγράμματα τα οποία από τον Απρίλιο ενδέχεται να περάσουν στη φάση της εφαρμογής από τα πειραματόζωα σε ανθρώπους εθελοντές.

Πριν από μερικές μέρες η μεγάλη αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna Inc. (MRNA) απέστειλε ένα δοκιμαστικό εμβόλιο στην Κίνα και την Ιταλία, για να ξεκινήσουν οι σχετικοί έλεγχοι σε ασθενείς, αλλά και σε υγιή άτομα. Ωστόσο, επειδή οι σχετικοί ιατρικοί έλεγχοι ενός εμβολίου πρέπει να είναι πολύ σχολαστικοί, είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστεί κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του COVID-19, πριν περάσουν 9 έως 12 μήνες. Γιατί, όμως, είναι δύσκολο να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις και απαιτείται ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πριν κυκλοφορήσει το πολυπόθητο εμβόλιο;

Η τυπική διαδικασία για την αδειοδότηση και την ελεύθερη κυκλοφορία ενός φαρμάκου και ειδικότερα ενός εμβολίου είναι μακροχρόνια, από 10 έως 15 ή και περισσότερους μήνες και συνήθως χωρίζεται σε τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες προϋποθέτει και διαδέχεται αυστηρά την προηγούμενη.

Η πρώτη φάση για τη δημιουργία ενός εμβολίου αντιστοιχεί στη βασική έρευνα για την ταυτοποίηση της δομής του ιού ή του μικροβιακού οργανισμού και για την κατανόηση του ιδιαίτερου μηχανισμού που αυτός αναπαράγεται, προκαλώντας τη λοίμωξη του οργανισμού στον οποίο εισβάλλει, ο οποίος αποκαλείται «ξενιστής» του ιού.

Κατά την «πρώτη φάση» πρέπει να ταυτοποιηθούν εργαστηριακά τα «αντιγόνα», δηλαδή τα μόρια που υπάρχουν στην εξωτερική προστατευτική μεμβράνη του ιού (η περίφημη «κορόνα» των κορονοϊών), τα οποία ενεργοποιούν την ανοσολογική αντίδραση του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπινου ή ζωικού οργανισμού που δέχεται την επίθεση του ιού και ο οποίος, έχοντας εμβολιαστεί, είναι σε θέση να εξαλείφει ή να εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού – εισβολέα. Κατά κανόνα αυτή η πρώτη «προκλινική φάση» της έρευνας και της δημιουργίας ενός εμβολίου περιλαμβάνει την εργαστηριακή καλλιέργεια και τη δοκιμασία του εμβολίου σε μη ανθρώπινα πειραματόζωα.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η πρώτη πειραματική φάση ελέγχου της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του νέου εμβολίου, ακολουθεί η «δεύτερη φάση» ή λεγόμενη κλινική φάση ελέγχου: της χορήγησης του εμβολίου σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων εθελοντών. Η κλινική φάση περιλαμβάνει αρχικά τη δοκιμή σε 20 με 80 εθελοντές, αριθμός που προοδευτικά αυξάνεται μέχρι την «τρίτη φάση» της έγκρισης και της άδειας κυκλοφορίας του από τις επίσημες επιτροπές, όπως π.χ. στην Ε.Ε. η European Medicines Agency (EMA) και στις ΗΠΑ η Food and Drug Administration (FDA).

Ομως σε περιπτώσεις «εκτάκτου ανάγκης», όπως η πρόσφατη μαζική επιδημία από τον κορονοϊό, οι τοπικές και οι διεθνείς Υγειονομικές Αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν την επιτάχυνση ή και την παράκαμψη ορισμένων ελεγκτικών διαδικασιών για την άδεια χρήσης του υποψήφιου εμβολίου στους ανθρώπους. Το πέρασμα από τη μία στην άλλη φάση επιταχύνεται και η αποφασιστική φάση με της δοκιμασίας του νέου εμβολίου σε εθελοντές να γίνεται λιγότερο σχολαστικά, αλλά πάντοτε με κάποια υγειονομικά κριτήρια για την ασφάλεια των εμβολιαζόμενων.

Ειδικότερα στη γηραιά ήπειρο, η Επιτροπή της Ε.Ε. επιταχύνει τη χρηματοδότηση για τις σχετικές έρευνες και έχει ήδη επιλέξει 17 ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη εμβολίων, ειδικών θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων. Ποια είναι η στάση απέναντι στην απειλή για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων από μια επιδημία του COVID-19;

Έπειτα από την αρχική έγκριση, τον Ιανουάριο, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ και τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής ερευνητικών προγραμμάτων, η Επιτροπή εξασφάλισε επιπλέον 37,5 εκατομμυρίων ευρώ για κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση του COVID-19. Πάντως, το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης για τις έρευνες σχετικά με τη νόσο του κορονοϊού (European Commission research actions on Coronavirus [Coronavirus factsheet]), που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», ενδέχεται στο άμεσο μέλλον, να ανέλθει στα 140 εκατομμυρίων ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply