Δύο γυναίκες επιστήμονες, η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Α. Ντούντα, βραβεύονται με το Νόμπελ Χημείας, για την ανάπτυξη μεθόδου επεξεργασίας του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία έχει χαρακτηριστεί «μοριακό ψαλίδι» και αναμένεται να επιτρέψει στο μέλλον τη θεραπεία γενετικών ασθενειών.
«Υπάρχει τεράστια δύναμη σε αυτό το γενετικό εργαλείο», δήλωσε ο Κλάες Γκούσταφσον, πρόεδρος της Επιτροπής Χημείας του Νόμπελ. Όπως εξήγησε, η μέθοδος αυτή «όχι μόνο έχει φέρνει επανάσταση στη βασική επιστήμη, αλλά έχει οδηγήσει σε καινοτόμα αποτελέσματα και αναμένεται να οδηγήσει σε πρωτοποριακές νέες ιατρικές θεραπείες».
Σύμφωνα με τον Κλάες Γκούσταφσον, πλέον οποιοδήποτε γονιδίωμα μπορεί τώρα να επεξεργαστεί «για να διορθώσει τη γενετική βλάβη».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η τεράστια δύναμη αυτής της τεχνολογίας σημαίνει ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη προσοχή», αλλά ότι «είναι εξίσου σαφές ότι πρόκειται για μια τεχνολογία, μια μέθοδο που θα παρέχει στην ανθρωπότητα μεγάλες ευκαιρίες».
Το βραβείο που περιλαμβάνει ένα χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 1,1 εκατ. δολάρια).
Τον Ιούνιο 2012, οι δύο γενετίστριες μαζί με συναδέλφους τους περιγρέγραψαν στην επιθεώρηση Science ένα νέο εργαλείο ικανό να απλοποιήσει την τροποποίηση του γονιδίου. Ο μηχανισμός ονομάζεται Crispr/Cas9 ή απλώς «μοριακά ψαλίδια».
Ενώ η γονιδιακή θεραπεία συνίσταται στην εισαγωγή ενός κανονικού γονιδίου στα κύτταρα που έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο, ως δούρειο ίππο, για να κάνει την δουλειά που δεν κάνει το ελαττωματικό γονίδιο, η μέθοδος Crispr φέρνει την επανάσταση: αντί να προσθέσει ένα νέο γονίδιο, το εργαλείο τροποποιεί το ελαττωματικό γονίδιο.
Το εργαλείο είναι εύκολο στη χρήση, φθηνό και επιτρέπει στους επιστήμονες να κόβουν το DNA ακριβώς εκεί που θέλουν για να δημιουργήσουν, για παράδειγμα, ή για να διορθώσουν μία γενετική μετάλλαξη και να θεραπεύσουν σπάνιες ασθένειες.
Η ανακάλυψη, αν και πρόσφατη, αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια ως άξια για βράβευση με Νόμπελ και ήταν από τα φετινά φαβορί. Σύμφωνα με τον περυσινό νομπελίστα Ιατρικής William Kaelin, «η γενετική τροποποίηση μέσω του Crispr είναι στην κορυφή των ανακαλύψεων αυτής της δεκαετίας στην Ιατρική».
Πηγή: efsyn.gr