Επιστημονικές Θαλάσσιες Έρευνες
Εκπαιδευτικά Νέα Επιστήμη

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Μια καινοτόμα επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διεθνές περιοδικό Nature, αποτυπώνει την ιστορία της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 47 ερευνητές από 13 χώρες με επικεφαλής τον Δόκτωρ Bernd Wagner του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, και ο τίτλος της αποτέλεσε «Μεσογειακές χειμερινές βροχοπτώσεις σε συγχρονισμό με τον Αφρικανικό μουσώνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 1,36 εκατομμυρίων ετών». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, επισημαίνοντας τη μελλοντική κλιματική τάση στη Μεσόγειο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα χαρακτηρίζεται πιθανόν στο μέλλον από περισσότερα ακραία φαινόμενα, με θερμότερα, ξηρότερα καλοκαίρια και μικρότερη σταθερότητα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το καλοκαίρι του 2013 υλοποιήθηκε στη λίμνη Οχρίδα μία από τις πιο επιτυχημένες ερευνητικές αποστολές του διεθνούς ερευνητικού οργανισμού  για βαθιές γεωτρήσεις στις ηπείρους ICDP (International Continental Scientific Drilling Programme), με απώτερο σκοπό μια πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση της κλιματικής ιστορίας της περιοχής της Μεσογείου. Οι ερευνητές σε διάφορα ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΠΑ, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας, πυρήνες ιζημάτων συνολικού πάχους τριών χιλιομέτρων που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της λίμνης σε βάθος 245 μέτρων. Η ανάλυση των αποθέσεων της λίμνης Οχρίδας οδήγησε στους ερευνητές στην επιτυχή ανάκτηση των παλαιοκλιματικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης, στην περιοχή της Μεσογείου. Συνέπεια αποτέλεσε η ικανότητα λεπτομερής περιγραφής των μεταβολών του περιβάλλοντος, κατά την περίοδο των παγετωδών και μεσοπαγετωδών κλιματικών κύκλων, για το τελευταίο ένα και πλέον εκατομμύριο χρόνια. 

Η σύγκριση με τα σύγχρονα κλιματικά δεδομένα αποδεικνύει πως παρόμοιοι μηχανισμοί ελέγχουν τη βροχόπτωση της Μεσογείου την σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενδεχομένως να επιφέρει την αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων, κατά το φθινόπωρο και την αρχή του χειμώνα.

Να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από το όμορφο τοπίο της λίμνης Οχρίδας.

Leave a Reply