πανεπιστημιακή εκπαίδευση
Επιμόρφωση

ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τα αποτελέσματα της δεύτερης κατά σειρά μεγάλης δημοσκόπησης με τίτλο «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» δημοσίευσε και παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα το ΚΕΦίΜ, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC.

Τα κύρια ευρήματα, τις διαφορές και τις ομοιότητες συγκριτικά με την περσινή έρευνα παρουσίασαν και συζήτησαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Γενική Διευθύντρια της MARC Σοφία Τσιλιγιάννη, η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας, ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας καθηγητής Αριστείδης Χατζής, και ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας

Η δημοσκόπηση, στην οποία έχουν γίνει ήδη εκτενείς αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, αποτελείται από δύο μέρη, την παρουσίαση των ευρημάτων από τη μία και την ανάλυσή τους από τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή, και κορυφαίους επιστήμονες μεταξύ των οποίων ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Στάθης Καλύβας, η Χριστίνα Κουλούρη, και η Κωνσταντίνα Μπότσιου. Η έρευνα ανήκει στις δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του John Templeton Foundation.
Δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση του 2020

Ο Φιλελεύθερος χαρακτήρας της Επανάστασης
 
Ένα από εντυπωσιακά και σημαντικά για τους φιλελεύθερους ευρήματα είναι ότι 3 στους 4 Έλληνες συμφωνούν ότι η Επανάσταση είχε, τουλάχιστον εν μέρει, φιλελεύθερο χαρακτήρα ενώ σημειώνεται αύξηση των θετικών απόψεων για τους φιλελεύθερους διανοούμενους και πολιτικούς, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης. Οι περισσότεροι τέλος συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα είχαν κυρίως φιλελεύθερα και δημοκρατικά  χαρακτηριστικά.

“Δεν είναι οι “ξένες δυνάμεις” που μας έμαθαν τον φιλελευθερισμό. Οι ρίζες του είναι βαθιές και φτάνουν μέχρι τον Επιτάφιο του Περικλή και τους Αχαρνής του Αριστοφάνη.” σχολιάζει στην καθημερινή του στήλη στο Liberal.gr ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας, με αφορμή και τη νέα δημοσκόπηση του ΚΕΦίΜ. 
Άρθρο στο Liberal

Leave a Reply