Διαστημική Τεχνολογία
Επιστήμη

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΛΟΓΩ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΥΔΑΤΩΝ

Η αλόγιστη και υπερβολική εξόρυξη των υπόγειων υδάτων του πλανήτη έχει οδηγήσει σε αρνητικές μεταβολές στην κίνηση του πλανήτη, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν το κλίμα και το μέλλον της ανθρωπότητας, δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Τα υπόγεια ύδατα παρέχουν πόσιμο νερό σε περιοχές που υποφέρουν από έντονη και παρατεταμένη ξηρασία εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη βιωσιμότητα ανθρώπων και ζώων, ενώ συμβάλλουν στην άρδευση των καλλιεργειών όταν η βροχή είναι σπάνια.

Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η επίμονη εξόρυξη υπόγειων υδάτων για περισσότερο από μια δεκαετία μετατόπισε τον άξονα περιστροφής της Γης, ανατρέποντάς τον προς τα ανατολικά με ρυθμό περίπου 4,3 εκατοστών ετησίως.

Αυτή η μετατόπιση μπορεί ακόμα και να παρατηρηθεί στην επιφάνεια της Γης, καθώς παίζει ρόλο στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

«Ο περιστροφικός άξονας της Γης αλλάζει πραγματικά πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ki-Weon Seo, καθηγητής στο τμήμα Γεωολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην μετατόπιση του περιστροφικού πόλου».

Μπορεί περιστροφή της Γης να μην είναι αισθητή στους ανθρώπους, αλλά περιστρέφεται σε άξονα Βορρά-Νότου με ρυθμό περίπου 1.609 χιλιόμετρα την ώρα.

Η άμπωτη και η ροή της εποχικής αλλαγής συνδέεται με τη γωνία του άξονα περιστροφής του πλανήτη, και με τον γεωλογικό χρόνο ένας μεταβαλλόμενος άξονας μπορεί να επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα, δήλωσε ο Surendra Adhikari, ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έγειρε τον περιστροφικό άξονα της Γης ανατολικά κατά περισσότερες 78,7 εκατοστά σε λίγο λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα μοντέλα. Σημειώνεται ότι ο νούμερο ένα καθοριστικός παράγοντας στις μακροπρόθεσμες μεταβολές στον άξονα περιστροφής της Γης είναι η ροή του στρώματος πετρωμάτων και μάγματος στον εσωτερικό φλοιό και τον εξωτερικό πυρήνα.

Η νέα μοντελοποίηση δείχνει πλέον ότι η εξόρυξη υπόγειων υδάτων είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας, είπε ο Seo. Πάντως, τα υπόγεια αποθέματα πόσιμου νερού είναι πεπερασμένα και μόλις στραγγιστούν, αργούν να αναπληρωθούν.

Πηγή: efsyn.gr

Leave a Reply