coronavirus
Επιστήμη

ΔΙΕΘΝΗΣ, ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Οι σύγχρονες κοινωνίες βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση αβεβαιότητας και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προφυλάξουν τη δημόσια υγεία, όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη «νέα κανονικότητα» μέσω της σωματικής απομάκρυνσης (ο όρος που ήρθε να αντικαταστήσει τον όχι και τόσο ακριβή όρο «κοινωνική απομόνωση» / https://www.iflscience.com/health-and-medicine/why-the-who-is-now-using-the-phrase-physical-distancing-instead-of-social-distancing/ ).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ένα διεθνές δίκτυο εργαστηρίων ψυχολογικής έρευνας (αυτή τη στιγμή συμμετέχουν πάνω από 500 εργαστήρια σε 70 χώρες στις έξι κατοικημένες ηπείρους) ξεκινά σειρά μελετών σχετικά με τον COVID-19. Σκοπός των μελετών αυτών είναι η καλύτερη κατανόηση του πώς η παρούσα κρίση μας επηρεάζει και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις ψυχολογικές της συνέπειες, όπως επίσης και του πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να επικοινωνούν τα μηνύματα σχετικά με το νέο κορωνοϊό και τα μέτρα προφύλαξης από αυτόν, έτσι ώστε να τα ακολουθούν οι πολίτες πιο πιστά.

Το δίκτυο αυτό ονομάζεται “Επιταχυντής Ψυχολογικής Επιστήμης” (PsychologicalScienceAccelerator, PSA / https://psysciacc.org/ ).Το PSA συντονίζει τη συλλογή δεδομένων για μελέτες τις οποίες επιλέγουν δημοκρατικά τα μέλη του. Η αποστολή του είναι να επιταχύνει τη συγκέντρωση έγκυρων και γενικεύσιμων ευρημάτων σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις γνωστικές διεργασίες. Πρόκειται για μίαπρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένους ερευνητές ή από μικρές ομάδες.

H πανδημία COVID-19 δημιούργησε βαθιά ανησυχία στους ερευνητές του PSA, οι οποίοι όμως δεν έχασαν την αισιοδοξία τους: πιστεύουν ότι η επιστήμη της συμπεριφοράς, η ψυχολογία, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Πριν λίγες εβδομάδες, το PSA κάλεσε τα συνεργαζόμενα εργαστήρια να προτείνουν μελέτες σχετικά με τις συμπεριφορικές και ψυχολογικές όψεις της πανδημίας. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια, με 66 προτάσεις να κατατίθενται εντός λίγων ημερών. Μέσα από μια σειρά διαβουλεύσεων με όλα τα μέλη του PSA, προκρίθηκαν τρεις μελέτες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Τα αποτελέσματά τους θα επικοινωνηθούν στο ευρύ κοινό και στις κυβερνήσεις.

Οι μελέτες είναι πλέον έτοιμες και μεταφρασμένες σε 50 γλώσσες.  Το μόνο που μένει είναι να βρεθούν οι εθελοντές που θα προσφέρουν το πιο πολύτιμο αγαθό: το χρόνο τους. Αν θέλετε, λοιπόν, να συμμετέχετε και εσείς σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά μας σε σχέση με τον COVID-19, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και λάβετε μέρος στις έρευνες. Μοιραστείτε ακόμα, αν το επιθυμείτε, το σύνδεσμο με φίλους και συγγενείς, μέσω των social media και του email.

Leave a Reply