Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εκτιμάται πως θ’ ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το υπουργείο Παιδείας. Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και η έναρξη της λειτουργίας περίπου 100 νέων τμημάτων, διαμορφώνουν τη νέα κατάσταση, με την εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές να μην απαιτεί τα πολύ υψηλά μόρια των προηγούμενων ετών. Οι εκτιμήσεις βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Οριακά θα διατηρήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ η πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές. Τη φετινή χρονιά, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα επιλογής δύο επιπλέον σχολών, ένας παράγοντας ο οποίος αποτελεί αίτιο για την πτώση των βάσεων.
Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια.
Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Το όριο των 18.000 μορίων αναμένεται να μην ισχύσει για τις περισσότερες σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες. Ταυτόχρονα, τα πολυτεχνικά τμήματα της επαρχίας, αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια.
Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600. Μείωση αναμένεται και στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, της τάξης των 100-300 μορίων, ενώ αυξημένη γύρω στα 200-300 μόρια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό εξηγείται από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, καθώς μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000 μόρια
Επιστημών Υγείας
Ακόμη μία περίπτωση που θα σημειώσει τεράστιες απώλειες είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το πιθανότερο είναι να μην τεθεί σε ισχύ το όριο των 19.000 μορίων, ενώ η Ιατρική Αλεξανδρούπολης αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια. Παράλληλα, οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως της Φυσικοθεραπείας, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση έως και 300 μόρια.
Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής
Τη φετινή χρονιά, ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο επιστημονικό πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Η εκτίμηση των βάσεων παραπέμπει σε αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις δεν αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100-200 μόρια. Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί με 4.000-6.000 μόρια αναμένονται σε πληθώρα σχολών, ειδικότερα σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.
Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ κάποια χαμηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν μείωση έως και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο στα κεντρικά τμήματα μέχρι και 200 μορίων.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr