Ένας διαφορετικός τύπος διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ σχεδιάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης, εφαρμόζοντας καινοτόμες οπτικές τεχνικές. Η λειτουργία του υφίσταται στην εστίαση ακτίνων-Χ διαμέσου ενός οργανωμένου συνόλου πρισματικών φακών.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ΄΄Nature Astronomy΄΄ ενώ οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας επεσήμαναν το γεγονός της παύσης των κατόπτρων που αντανακλούν το φώς υπέρ ενός δικτύου μικροκατασκευασμένων πλαστικών πρισμάτων.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνική για την εστίαση ακτίνων-Χ σε διαστημικά τηλεσκόπια πραγματοποιείται διαμέσου της εφαρμογής μιας συστοιχίας καμπύλων κατόπτρων που βαθμιαία κάμπτουν το φως προς το σημείο εστίασης. Ωστόσο, το φως είναι δύσκολο να εστιάσει, συνεπώς το εστιακό μήκος ενός τέτοιου τηλεσκοπίου τυπικά είναι μακρύ.
Τα τηλεσκόπια ακτίνων-Χ φέρονται σε διαστημικά σκάφη καθώς οι ακτίνες-Χ απορροφώνται ταχύτατα από την ατμόσφαιρα της Γης και δεν είναι δυνατή η παρατήρηση τους από το έδαφος.
Η βελτιωμένη ικανότητα ενός συστήματος να συλλέγει φως θα αποκαλύψει αντικείμενα τα οποία καθίσταται αδύνατη η παρατήρηση τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η παρατήρηση απομακρυσμένων αντικειμένων του πρώιμου σύμπαντος που δεν έχουν ποτέ πριν παρατηρηθεί με ακτίνες-Χ». Έτσι, ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην εξεύρεση ορισμένων καίριων ερωτημάτων σχετικά με το σύμπαν.
Η πρώτη μορφή πρωτότυπου της τηλεσκοπικής τεχνικής είναι ήδη γεγονός και υπάρχει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Στην επόμενη φάση, θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια βελτιστοποίησης σχεδιασμού των φακών και των συσχετιζόμενων αισθητήρων, μηχανισμών και ηλεκτρονικών.
Πηγή: https://egno.gr